Uitje naar het geheimzinnige Île Dumet

Ile_Dumet
Ile_Dumet

Als uitgestrooide confetti in de oceaan ligt dit onbewoonde eiland van de Loire-Atlantique. Ooit zelfs aangewezen als centrum van de wereld, houdt het een aantal fascinerende mysteries in stand… Ga aan wal voor een tour op het eiland Dumet!

Een stukje ongerepte natuur

Kijk, je ziet het al vanuit de verte! Zes kilometer uit de kust van Piriac-sur-Mer ligt een verloren stukje land in de oceaan. De enige bewoners zijn twee oude stenen forten. Dit is île Dumet, waar de rust slechts verstoord wordt door meeuwen en aalscholvers op zoek naar verkoeling in de schaduw van de dichte vegetatie of enkele schippers die aanleggen om pootje te baden. In de winter slaan de natuurelementen toe, het onvermoeibare spel van wind en getijden plaagt de rots van amper acht hectare…

De legende van de schat op het eiland Dumet

Deze plek werd in de loop der eeuwen bewaakt door de Vikingen, de Venetianen, de Saksen en zelfs monniken! Later werd het eiland een buitenpost ter verdediging van de kust en diende het als aanvalsbasis. Tijdens de beroemde Slag van de Kardinalen zouden de Fransen een onschatbare buit van gouden munten hebben begraven. Het verhaal gaat ook dat de schat van Crassus hier ergens ligt. Hij was een machtige Romeinse generaal.

Het centrum van de wereld volgens professor Alphonse Berget!

Nog frappanter is het feit dat île Dumet in 1912 door de respectabele professor Alphonse Berget werd aangewezen als pool van het verrezen land… Dus het centrum van de wereld! Hij was een belangrijke wetenschapper in de fysica van de wereld. Apart hoe dit rotsachtige eilandje in de loop der eeuwen de mens intrigeerde. Daudet, Zola, Châteaubriand, Flaubert hebben hier voet aan wal gezet. Zangeres Colette Renard zocht hier graag de rust op. Nu is het aan jou om te ervaren hoe speciaal dit kleine Eden is. Het is een beschermd Natura 2000-gebied. Maak een rondje eromheen met een kajak of stand up paddle. Vind jij de legendarische schat?