In Guérande en op Noirmoutier: uitstapjes zonder gebrek aan zout

De kwelders - Guérande, Noirmoutier ... - Atlantische kust, Frankrijk

Marais d'Olonne-sur-Mer
Marais_Olonne_Bateau-Les-Salines
Espace boutique - Terre de Sel
Guérande - Terre de Sel
Marais salants - Guérande
Récolte du sel - Marais salants de Guérande
Balade en hippobus

Drie originele manieren om van dichtbij veel te leren over het beroep van zoutwinners en zoutpanarbeiders sinds het Gallo-Romeinse tijdperk, aan de kust van de Vendée en de Loire-Atlantique.

1 / Eropuit op het water in het moerasgebied van Olonne

Als je in de buurt bent van Les Sables-d’Olonne (85) kan je op een mooie manier kennismaken met Les Salines, de zoutpannen. Voor klein en groot is een tochtje op het water van de Zoute Rivier heel leuk! Ga aan boord van de Mireille et Jonathan. Een bezoek van 2 uur is voorzien van uitleg en leidt dwars door het moerasgebied. Je gaat terug naar de glorietijd van de regio, dankzij het witte goud. De boot neemt je daarna mee naar het Parcours Historique du Sel, voor spelletjes en onverwachte bezienswaardigheden als de voorstelling van de zoutwerkers, de Gallische zoutovens, het wachthokje van de douaniers of de geheel nieuwe vogeluitkijkpost! Kers op de taart: kinderen mogen helpen met de zoutoogst.

 

2 / Thematochtjes voor gezinnen

In Guérande (44) organiseert Terre de Sel ongewone rondleidingen, niet te vergelijken met wat je gewend bent. Door de zoutpannen organiseren ze wandelingen met verhalen voor kinderen van 3 tot 6 jaar als doelgroep en de ‘Zouttovenaar’ als thema. De 7- tot 12-jarigen vermaken zich met belevenissen in de zoutmoerassen, zoals kleien, zeekraal proeven of vissen met een schepnet. Tieners wacht een meer wetenschappelijke aanpak. Bijzonder zijn ook de avonduitstapjes of de gastronomische uitjes met vertrek bij het mooie gebouw dat de receptie huisvest, een tentoonstellingsruimte, een winkeltje en een panoramisch terras van waar je een prachtig uitzicht hebt op het zoutwinningsgebied. Perfect om je kennis te verdiepen!

 

3 / Excursie met de Hippobus: alles over zoutwinning

Al twintig jaar neemt Hervé Zarka - naast zijn beroep als zoutzieder - bezoekers mee op zwerftocht door het labyrint van zoutmoerassen op Noirmoutier (85), aan boord van zijn grote paardenkoets. Terwijl twee sterke trekpaarden de kleine groep nieuwsgierigen vervoeren, vertelt de gids de geschiedenis van de plaatselijke zoutproductie. Deze is ontstaan in de 7e eeuw, toen Saint-Philibert de bevolking aanzette om zoutpannen aan te leggen. Een uur lang geeft Hervé uitleg over de werkwijzen van zoutwinning, het beroemde zeezout fleur de sel en de meest recente veranderingen en innovaties. Boeiend!