In de catacomben van de Grand Blockhaus!

De Grand Blockhaus - Bezoek Batz-sur-Mer - Atlantische kust

Grand Blockhaus de Batz-sur-Mer
Grand Blockaus : canon positionné jadis sur rails
Signature reddition Poche St-Nazaire 8 mai 1945
Entree du Grand Blockhaus

In Batz-sur-Mer kan je een bezoek brengen aan een authentieke commandopost van de Atlantische Wal, door de Duitsers gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. De Grand Blockhaus toont zijn verleden op 300 m², verspreid over vijf verdiepingen…

Een van de grootste bunkers van de enorme kustverdediging

De aanblik is bijna huiveringwekkend. Het betonnen monster zetelt sinds 1943 boven op een vooruitstekende heuvel. Hij is een van de grootste bunkers van de fameuze verdedigingslinie, de Atlantische Muur. Je bent hiervan overtuigd als je de vijf niveaus bezoekt. Je ziet scenes van die tijd die levensecht gereconstrueerd zijn. Zo krijg je een goede indruk van het dagelijks leven van de bezetter, bijvoorbeeld in de ruimte van de commandant, de wapenkamer, de radiopost… In totaal leefden twintig Duitse soldaten als kluizenaars in de buik van de Grand Blockhaus om beschietingen te leiden en het verkeer in de Loiremonding te controleren.

De geheimen van de Grand Blockhaus ontrafelen

Vroeger was de grijze massa vermomd als villa: gecamoufleerd met valse ramen die op de muren waren geschilderd en een nep dak. Door de waterdichte deuren en gefilterde lucht kon men er in afzondering en afgesloten van de buitenwereld leven. Het comfort was primitief in de heel kleine ruimtes, waarvan het meubilair getuigt. Alles is getrouw nagemaakt, wat ervoor zorgt dat de bezoeker teruggaat in de tijd. Je kan zelfs door de afstandsmeter gluren, waarmee de ligging van schepen nauwkeurig bepaald kon worden. Bekijk ook het afweergeschut en de machinekamer!

Authentieke tafel van de Duitse capitulatie

Even verderop ontdek je een scene die de Franse soldaten voorstelt terwijl ze het fort binnendringen om het te veroveren. Elders zie je de ondertekening van de capitulatie van het gebied rondom Saint-Nazaire, de laatste Franse streek die bevrijd werd. Het museum verwierf onlangs de tafel die werd gebruikt bij de bekrachtiging van dit beroemde akkoord op 8 mei 1945… Andere authentieke voorwerpen vertellen over deze donkere periode in de geschiedenis. Buiten volgt nog een bezienswaardigheid: de 24 ton zware loop van het reusachtige kanon dat vroeger op rails stond, niet ver van de bunker. Indrukwekkend!