Veillée au coin du feu
Les tentes

Slapen in een dierentuin!

Je hoeft niet ver te vliegen voor een magische nacht in een kamp met Afrikaanse sfeer! Je bed staat tussen zebra’s, gnoes en antilopen. Je bivakkeert in een avontuurlijke safaritent, geniet van een exotische maaltijd en privésafari… Planète Sauvage maakt dit mogelijk in de omgeving van Nantes. Wij hebben het uitgeprobeerd. Deze dierentuin is ongewoon!

Een dierentuin helemaal voor jou alleen

“Ongelooflijk, het leek echt alsof we te midden van een savanne zaten!”. Sylvie kijkt met grote ogen over de vlakte die het kamp omringt. Na een korte privésafari in een vrachtwagen hebben we hier ons bivak opgeslagen. Ons avontuur begon na sluiting van het park, aan het einde van de middag. De ‘gewone’ bezoekers zijn vertrokken. Wat een geluk om erbij te zijn als de verzorgers de dieren naar binnenleiden. Dit alles is voorzien van uitleg door Rémy, onze engelbewaarder voor de avond. “Hoorde je dat? Het nijlpaard… Een van de gevaarlijkste dieren ter wereld!”. Na een kleine omweg om gasten bij het bivak in Mongolië af te zetten (1), kan het avontuur in Tanzania voor ons beginnen.

(1) Planète Sauvage biedt de keuze uit twee bivakarrangementen: in Mongolië of Tanzania. De dieren verschillen. Ook de inrichting van het kamp en het omringende landschap zijn anders.

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

Omringd door wilde dieren

Rondom ons basiskamp grazen zebra’s, gnoes, antilopen en grote koedoes rustig in het zonovergoten gras. Alleen een houten hek scheidt ons bivak van de dieren. We hebben ruime lodgetenten. ”Ik heb het idee dat wij nu in een kooi zitten” zucht Romain tussen twee klikken van zijn fototoestel door. Als je goed luistert, hoor je de leeuwen en olifanten. Planète Sauvage is geen dierentuin zoals je die kent. Op 80 hectare leven 150 soorten dieren in semivrijheid. In het wildpark kan je de dieren heel dichtbij zien, vanuit je langzaam rijdende auto. Een fantastische belevenis!

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

Gesprekken met de gids tijdens een Afrikaanse maaltijd

Richting de houten eetzaal voor het aperitief. De avonturiers vuren veel vragen af op de gepassioneerde Rémy. Hij geeft graag antwoord. “Kan een giraf een leeuw doden? Natuurlijk! Het zijn buitengewone dieren. Ze lijken kwetsbaar, maar wegen toch gemiddeld zo’n 1,6 ton!” Hoe staat een olifant op? Waarom ademt een antilope door zijn neus? Werkt u hier al lang? Hoe beschermen de verzorgers zich in het deel waar de tijgers leven? Wat eten we? Als voorafje hebben wij chorba, een Marokkaanse groentesoep die op het houtvuur pruttelt. Dan volgt de Senegalese visschotel thiéboudiène, voordat de spiesjes van rundvlees en de thiakry worden geserveerd. We smikkelen van het toetje met yoghurt en griesmeel. Terwijl de zeboes spelen bij het vlakbij gelegen waterpunt, helpt de assistent met het feestje voorbereiden. We eindigen de gezellige avond in het licht van fakkels.

Photo T. Le Gourrierec

Waken bij het vuur onder de sterrenhemel

“Ik voel mij helemaal in een andere wereld. Dit doet mij denken aan een reis in Rajasthan” zegt Martine. Céline en Sébastien wonen in een buitenwijk van Parijs en komen hier voor de ongerepte natuur. De groep bestaat uit een dozijn ontdekkingsreizigers, waarvan een kwart gepensioneerden uit Bordeaux. “Soms zijn hier ook kinderen” vertelt Rémy. “Het is een fantastische ervaring voor hen”. De vragen vliegen nog over de tafel en onze gids praat over de verschrikkelijke ‘Joe, de gnoe’. Binnen zijn territorium zit Joe iedereen achterna. Rémy vertelt over de geboorten in het park en het bizarre verhaal van een oma, die in het tijgergebied uit de auto stapte om haar behoeften te doen. De discussie gaat verder rond het vuur, onder een prachtige sterrenhemel. Het is bijna middernacht als ieders ogen dichtvallen. Nu lekker de tent in, terwijl de laatste kooltjes gloeien…

Photo T. Le Gourrierec

Het avontuur gaat de volgende dag door!

Bij zonsopgang heeft iedereen een goed humeur. Sommige gasten hebben wat onrustig geslapen door een brul of schreeuw in de verte. Na een snelle douche in comfortabel sanitair en een heerlijk ontbijt wordt afscheid genomen van het bivak. Aan alle moois komt een eind, koffers worden gepakt, de vrachtwagen wacht. Wat een geweldige ervaring! Na een overnachting in het park kan je nog verder genieten van andere belevenissen: trek de jungle in en volg de Chemin de Brousse, bewonder dolfijnen in La Cité Marine, loop over een hangbrug in Le Temple de la Jungle en stap in de voetsporen van de Inca’s op Le Sentier des Incas. Natuurlijk kan je ook toeren in het safaripark. Ideaal dat je ‘s ochtends met de auto voorrang krijgt voordat de dagjesmensen aankomen. Een laatste voorrecht tijdens deze unieke ervaring. Martine zei het al: “Je hoeft niet ver te gaan om ver te reizen!”

Chemin de brousse Cité Marine
Sentier des Incas Village de Kirikou