Musea die je niet mag missen

Musee-musique-mecanique1
Musee-musique-mecanique2
Maison-de-la-Mariee1
Maison-de-la-Mariee2
 Musee-Joseph-Denais

Klim in een watertoren of ga aan boord van een wasboot, die beide museum zijn geworden. Ontdek een grot met mechanische instrumenten en wandel door een curiositeitenkabinet… De streek Pays de la Loire herbergt echt verbazingwekkende culturele bezienswaardigheden!

Mechanische Instrumentenmuseum, Dollon

Maak een reis door de tijd in deze voormalige bistro die is omgebouwd tot museum. Antieke muziekinstrumenten spelen deuntjes zonder muzikanten! Meer dan 300 verzamelobjecten: van de mechanische piano tot de Scopitone-jukebox, de voorloper van de videoclip, ook grammofoons, draaiorgels en een ongelooflijke muzikale tandenborstel. In de bioscoopzaal van het museum worden regelmatig films vertoond en vinden concerten plaats.

Mechanische Instrumentenmuseum 

La Maison de la mariée, Saint-Joachim

Als je in de Brière bent mag je dit Bruidenhuis niet overslaan. Het bijzondere museum is gehuisvest in een woning met rieten dak. Het toont de grootste publieke collectie van globes, glazen stolpen waarin vroeger de trouwherinneringen ter bescherming werden bewaard. Elke klok is een kleine etalage die het verhaal vertelt van een familie. Saint-Joachim telde meerdere ateliers waar bloemen ondergedompeld werden in was. Ze dienden als versiering op bruidskronen. Een groot aantal is hier tentoongesteld.

www.maisondelamariee.com

Kulmino, Notre-Dame-de-Monts (Vendée)

Ooit al naar de top van een watertoren geklommen? Dit is je kans! Op de begane grond bezoek je de speelse tentoonstelling over het traject dat het water voor consumptie aflegt. Daarna kan je in Kulmino naar 70 meter hoogte klimmen. Het gebouw voorziet de omliggende kranen nog altijd van water. Boven ontvouwt zich een prachtig panorama van 360 graden op de moerasgebieden van de Vendée. Zelfs de eilanden Yeu en Noirmoutier zie je liggen!

www.kulmino.fr

Musée Joseph-Denais, Beaufort-en-Vallée

Een schitterend gebouw dat doet denken aan een Italiaans paleis, is het onderkomen van het laatste rariteitenkabinet uit de 19e eeuw. In heel goede staat gebleven sinds 1905! De oprichter, historicus en journalist Joseph Denais, heeft met veel geduld een duizelingwekkende collectie van allerlei soorten voorwerpen en kunstwerken bijeengebracht. Een deel komt van de andere kant van de wereld. De verzameling omvat stukken met heel uiteenlopende thema’s: etnografie, schone kunsten, natuurwetenschappen, archeologie of de cultuur van Beaufort. Een Egyptische mummie vind je hier bij opgezette vogels en een buste die gebeeldhouwd is door Camille Claudel…

www.damm49.fr

Bateau-lavoir in Saint-Julien, Laval (53)

Historisch monument in Saint-Julien, gebouwd in 1904. Dit is een van de laatste twee wasboten in Frankrijk. Hij is volledig gerestaureerd en uitgeroepen tot Musée de France. Nieuwsgierige bezoekers zijn van harte welkom op dit vreemde vaartuig, waar vroeger katoen werd gewassen. Een veertigtal wasvrouwen waren hier druk aan het werk bij de drie wasbakken, naast de ovens die het water verwarmden. Een interactieve zuil toont je de geschiedenis van de voorloper van de wasserette!

Bateau-lavoir de Laval