Verheug je op het carnaval van Cholet!

Een honderdjarig evenement

Het Carnaval de Cholet begon in 1906 als viering van de vastentijd. Het verbranden van de praalwagens op een brandstapel symboliseerde het begin van de vasten, een periode waarin men geen vlees of vet at.

Steeds indrukwekkender praalwagens

Het evenement bestond in het begin uit een defilé van kleine karren versierd met eenvoudige decoraties. Het leek in niets op de enorme creaties die tegenwoordig door de straten rijden.

Carnavalvierders aan het roer

Het hele jaar door zet de vereniging van carnavalvierders, de Amicale des carnavaliers, zich in om praalwagens te ontwerpen waar heel Frankrijk jaloers op is. Sommige wagens defileren daarna ook in Nice of Granville!

Steeds verder, steeds hoger

De 200 carnavalvierders verrichten wonderen met het gereedschap en materiaal dat ze tot hun beschikking hebben. En ze beconcurreren elkaar met hun creaties. Sommige wagens zijn 8 meter hoog, 10 meter lang of 5 meter breed! Leuk om te weten: de werkplaatsen zijn enkele dagen voor het begin van de feestelijkheden open voor publiek.

Een vrolijke week

Gedurende 7 dagen slaat het hart van Cholet op het ritme van het carnaval. Van de openingsceremonie tot aan de nachtelijke optocht. Met muziek in het centrum van de stad, het dagelijkse defilé, het Kindercarnaval en de traditionele wielerkoers.

De nachtelijke optocht als hoogtepunt

In de loop van de jaren is deze feestelijke bijeenkomst steeds groter geworden en de nachtelijke optocht is een van de meest bezochte van het land.

Een regen van lichtjes

Tijdens de nachtelijke parade rijden er over een afstand van 2 kilometer een vijftiental praalwagens voorbij, met in totaal 300.000 lampjes en 6 km elektrische bedrading. Daarnaast zorgen ongeveer dertig fanfares en bands voor muziek bij het spektakel. Sommigen muzikanten zijn daarvoor speciaal uit het buitenland gekomen.

De creaties worden steeds geraffineerder

De technieken die gebruikt worden om de wagens te laten bewegen en te verlichten worden steeds vernuftiger. Dat maakt het spektakel elk jaar weer spectaculairder en de getoonde creaties nog adembenemender.

Publiek gegarandeerd

Het evenement trekt tegenwoordig 100.000 bezoekers. Sommigen komen van heinde en verre om het spektakel mee te maken!
1 / 9

Het carnaval van Cholet wordt elk jaar met hetzelfde enthousiasme georganiseerd. Het omvat een van de meest spectaculaire nachtelijke optochten van Frankrijk. Een kleine impressie van dit evenement waar de Mauges al meer dan een eeuw trots op zijn.

Elk jaar in april bruist het van de festiviteiten in de straten van Cholet. Duizenden toeschouwers, indrukwekkende praalwagens, de een nog mooier dan de andere. Fanfares en bands zorgen voor de ambiance. De versierde wagens zijn gemaakt door de carnavalvierders. Ze werken maandenlang onafgebroken om hun gigantische creaties op te bouwen.

Hoogtepunt van de feestweek is de nachtelijke optocht die het slot vormt van de festiviteiten. Er is geen enkele vergelijkbare parade in Frankrijk. De omvang en vindingrijkheid van de technische snufjes is ongelofelijk. Aan creativiteit lijkt hier geen gebrek en dat maakt dit spektakel zo speciaal.