Verken de Vallei van de Loir en proef haar fruitige witte wijnen

Domaine Gigou - Jasnières et Côteaux du Loir - La Chartre-sur-le Loir Caves voutées en tuffeau où le vin est vinifié.
Prieuré de Vauboin - jardin clos intimiste.	© Stevan Lira - Vallée du Loir
Village de Lhomme depuis les côteaux du Jasnières - Vallée du Loir	© J.Ph Berlose-Cemjika
Hôtel de France - La Chartre-sur-le Loir	© J.Ph Berlose-Cemjika
Jardins du château de Poncé-sur-le Loir, labellisé jardin remarquable : autour d'un château datant du 16ème s., visite des jardins à la française avec ses labyrinthes de charmilles et d'un jardin à l'italienne	© J.Ph Berlose-Cemjika
Domaine des Gauletteries à Ruillé-sur-Loir - Vallée du Loir	© J.Ph Berlose-Cemjika

De Vallée du Loir strekt zich uit tussen Château-du-Loir, La Chartre-sur-le-Loir en Ruillé-sur-Loir. Het fraaie landschap heeft veel verrassingen in petto: kastelen, tuinen, molens, oude wasplaatsen... Je komt door tal van sfeervolle dorpjes die uitnodigend zijn om doorheen te wandelen! De appellations van de Loirvallei zijn minder bekend dan die van de aangrenzende wijngebieden, maar zeker niet minder lekker!

Een dag op de fiets door de Vallei van de Loir

Met vertrek in La Chartre-sur-le-Loir is 'Vignoble de Jasnières à Vélo’ een van onze favoriete tochten voor het hele gezin. Als je een redelijk tempo aanhoudt en een paar pauzes inlast voert de route jullie in een dag naar Lhomme. Dit is ook een mooie gelegenheid om de elektrische fiets uit te proberen. Heel praktisch voor een rit door de wijngaarden, want op een e-bike hoef je minder hard te trappen op de hellingen! In La Chartre bieden fietsverhuurders elektrische fietsen aan die je voor een dag kunt huren.

Voordat je op het zadel klimt: vergeet niet een picknick mee te nemen! In het lieflijke landschap vind je al snel een mooi plekje om te genieten van een welverdiende break. Eten in de buitenlucht smaakt heerlijk!

Genoeg lokale lekkernijen voor een goed gevulde picknickmand! Kies bijvoorbeeld voor een pot rillettes van Le Mans. Verrukkelijk op knapperig vers stokbrood met een goede Jasnières die je onderweg koopt bij een wijndomein.

Langs de route, en gelijk al vanaf La Chartre-sur-le-Loir, kom je verleidelijke brocantes tegen, rommelmarkten en pottenbakkers. Stap van je fiets af en ga lekker snuisteren. Grote voorwerpen als meubels kun je uiteraard niet meenemen, maar een kleine woonaccessoire past makkelijk in je tas.

Bezoek mooie landhuizen in de Vallei van de Loir

Een absolute aanrader is ‘Belles demeures et vignoble en Vallée du Loire’, een 57 km lang traject van de Routes des Vins. Met de auto heb je een dag nodig voor deze rondrit die je van de Priorij van Vauboin naar de Manoir de la Possonnière leidt. De weelderige onderkomens langs de route zijn pareltjes om te zien. Je droomt even weg… Je hebt zin om hier je intrek te nemen en het leven van een kasteelheer te leiden!

Als je maag knort stop je bij een lokaal restaurant voor een kennismaking met de gastronomie van de Loir. Goede vis en een glas Coteaux-du-Loir zijn een ideaal duo voor een geslaagde lunch.

In Poncé-sur-le-Loir is een bezoek aan het kasteel een leuke activiteit voor het hele gezin. De sfeervolle tuinen zijn geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Maak een wandeling door de lanen, ga zitten op een bankje en geniet van de mooie setting…

Aan het einde van de route stop je bij een wijndomein om een heerlijk glas Coteaux-du-Loir te proeven. Wedden dat je vertrekt met minstens een fles voor thuis!

Proef de verrukkelijke wijnen van de Vallei van de Loir

De Vallée du Loir telt twee AOC-wijnen: de Jasnières die heel fruitig smaakt en zijn lichtere broertje, de Coteaux-du-Loir. Wie van witte wijn houdt is hier aan het goede adres.

Maar liefst 25 wijnboeren produceren deze fruitige wijn. Bij een aantal ben je van harte welkom om hun domein te bezoeken. De beste manier om wijn te begrijpen én te proeven!

Ook als je liever rode wijn of rosé drinkt kom je aan je trekken. De Pineau d’Aunis zal je verrassen door zijn kruidige pepertonen. De rosé is zachter van smaak. Neem de tijd voor een bezoek aan een of meerdere wijnhuizen… Met hun glooiende wijngaarden en de rivier de Loir op de achtergrond vormen ze een schilderachtig plaatje!

De Vallée du Loir is verrassend en veelzijdig!