Verken de Vendée en ontdek de lokale wijnen: Fiefs Vendéens

Brem-sur-Mer-Degustation
Mareuil-sur-Lay-Dissais
Domaine Coirier - Vins de Pissotte
Prieuré de Grammont - Saint-Prouant
Olonne-sur-Mer - La Vélodyssée

De Fiefs Vendéens kun je proeven tijdens een verkenning van het gelijknamige departement Vendée, tussen het moerasgebied Marais Poitevin en de Atlantische Oceaan. Van La Rochelle tot Nantes is de Vendée heel aantrekkelijk om rond te toeren. Hier geniet je volop van het goede Franse leven en nieuwe ontdekkingen. Op de fiets, met de auto, te voet of te paard volg je de Routes des Vins die je naar mooie dorpen leiden als Brem-sur-Mer of l’Île d’Olonne.

Ontdek Brem-sur-mer en omgeving

Terroir de Brem-sur-Mer is een aangename rondrit die je zowel op de fiets als met de auto kunt rijden. Je vertrekt in Brem-sur-mer en komt langs de kust van Brétignolles-sur-mer en haar stranden. Een heerlijke tussenstop houd je in La Gachère. Proef een portie oesters in dit vissersdorpje en maak een praatje met een oesterkweker

Langs dit traject van de Routes des Vins ben je van harte welkom bij de wijnhuizen. Na een aangename proeverij van een glas witte Brem zet je koers naar de stranden van La Sauzaie voor een verkoelende duik in zee.

De Côte de Lumière verkennen

De rondrit boucle Côte de Lumière, start in Brem-sur-mer. Stap op de fiets of in de auto en geniet onderweg van het continu veranderende landschap: moerassen, stranden, dorpjes… Zin in een leuk intermezzo op de Routes des Vins? In de moerasgebieden van de Vendée kun je je hengel uitgooien of stand up paddle (suppen) eens proberen. Na zo’n sportieve bezigheid is het tijd voor een nieuwe wijnervaring… De passievolle wijnboeren in de omgeving laten je vol trots hun lekkere Brem proeven

Langs het parcours is het vogelreservaat van l’Ile d’Olonne een bezoek waard. Ook kinderen komen ogen en oren tekort. Vergeet je camera niet mee te nemen en hou ook je verrekijker bij de hand!!

Op de fiets tussen de wijngaarden van de Vendée

Wil je een mooie fietstocht maken over de Routes des Vins?, Le Terroir du Fief Vendéen de Mareuil. is een aanrader! De route voert door de weelderige wijngaarden van de Vendée. In Mareuil-sur-Dissais kun je lekkernijen kopen voor je picknick. Stop knabbelspekjes, vers stokbrood en een typische zoete brioche van de Vendée in je mand. Dat wordt smullen!

Onderweg tref je kleine wijndomeinen, waar men je graag ontvangt voor een kijkje in de wijnkelder met aansluitend een proeverij van rode Mareuil. Het vervolg van het parcours brengt je naar het Conservatoire de la Négrette. Een leerzame halteplaats met fraai uitzicht op de wijngaarden… Ook aan het einde van de fietstocht ben je welkom voor een proeverij bij een van de domeinen in de omgeving. Wordt het dit keer een rosétje?

Laat je verrassen door het erfgoed van Mareuil

Met de auto eropuit! Het circuit Le patrimoine du Fief vendéen de Mareuil toont je plekken die je nooit meer vergeet. Mareuil-sur-Lay-Dissais is een pittoresk plaatsje dat je kunt verkennen met een waterfiets of roeiboot, te huur bij de steiger van de Port des Gabares. Ten zuiden van Mareuil rijd je richting de brug van Lavaud. Strijk neer op een terras voor een lunch met uitzicht op het imposante bouwwerk van Eiffel.

Het tweede deel van de dag vul je in met een bezoek aan het Conservatoire de la Négrette en de Watermolen van Rambourg. Interessante bezienswaardigheden! Het einde van de middag is een mooie tijd voor een pauze bij een van de wijnhuizen in de omgeving. In de wijnkelder kun je uiteraard een proeverij verwachten…

Te midden van de wijngaarden van Vix en Pissotte

Op de Routes des Vins is boucle Eau et art dans les vins des Fiefs Vendéens de Vix et Pissotte een prachtige autotocht. Je komt door knusse artistieke dorpen: Vouvant, Foussais-Payré en St-Michel le Cloucq. Het traject telt veel rivieren en andere waterlopen. Neem de tijd om af en toe te stoppen langs de Sèvre Niortaise. Het bekijken waard zijn de vele waterbouwwerken langs de route, waaronder de sluis van Bazoin in Damvix.

Een prettige afsluiting van de dag is een proeverij van de wijnen Fiefs Vendéens. Wedden dat je na afloop een paar flessen aanschaft!

Bezoek het Pays de Chantonnay en zijn historische bezienswaardigheden

Het circuit Patrimoine au pays de Chantonnay belooft een gevarieerde rit over de Routes des Vins. Je start in Chantonnay nadat je hier de bekende kalkovens hebt bewonderd. De volgende etappeplaats is Sigournais. Een historische route voert je langs de hoogtepunten in het dorp: de kerk, het feodale kasteel en de fontein. Voor een lunch met streekspecialiteiten heb je volop keus uit goede eetadresjes. De tweede helft van de dag maak je een rondje om het meer van Rochereau of bezoek je de Priorij van Grammont.

Eindpunt van deze bijzondere dag is het pittoreske dorp Puybelliard. Een bewegwijzerde route leidt langs zijn historisch erfgoed.